
Pakurikääpä on äskettäin listattu IUCN:n kasvavien uhkien punaiselle listalle (IUCN Red List of Threatened Species™). Tämä uutinen tukee havaintojamme ja ennusteitamme luonnonvaraisen pakurikäävän ehtymisestä. Pakurikääpä on kerättävä luonnontuote, ja sen esiintyminen luonnossa ehtyy, koska Suomi on ainoa maa, jossa säädellään ja rajoitetaan liiallista keräämistä.
Pakurikääpää kerätään edelleen Kanadasta ja Venäjältä. Näillä alueilla tarvitaan kuitenkin yhä pidempiä keruumatkoja syvälle metsiin, jotta saataisiin kerättyä riittäviä määriä pakurikääpää. Markkinoilla on useita pakurin keräämiseen erikoistuneita erinomaisia toimijoita, jotka noudattavat asetettuja käytäntöjä liiallisen pakurin keräämisen rajoittamiseksi. Näiden toimijoiden keräämä pakurikääpä ei kuitenkaan riitä vastaamaan globaaleilla funktionaalisten elintarvikkeiden markkinoilla vallitsevaan valtavaan kysyntään. Pelkästään viime vuonna funktionaalisten sienten kysyntä kasvoi eniten eri tuotekategorioista ja Yhdysvaltain markkinoilla tuotekategoria kasvaa 30 %:n vuotuisella kasvuvauhdilla.
Miten voimme ylläpitää pakurikäävän tarjontaa?
KÄÄPÄ Forest aloitti vuonna 2018 kaupallisesti kannattavan pakuriviljelytoiminnan kehittämisen. Tämän menetelmän avulla voimme kasvattaa pakurikääpää luomuviljelyyn soveltuvilla metsäalueilla ympäri Suomen. Pakurinviljely parantaa metsien taloudellista tuottoa perinteiseen metsätalouteen verrattuna. Se myös lisää metsän monimuotoisuutta ja ekosysteemin hyvinvointia verrattuna perinteiseen metsätalouteen, ja se tuottaa korkealaatuista ja standardoitua pakuriraaka-ainetta globaalin ravintolisäteollisuuden hyödynnettäväksi.