Korkeaa tuottoa ilman luopumista perinteisestä puuntuotannosta

Pakurin viljelyn päätehtävä on korkean taloudellisen tuoton hakeminen vähätuottoisesta tai harvennettavasta koivikosta.

Kääpä Forest on Suomen johtava kumppani pakurin viljelijälle. Hyvän kumppanin kanssa metsänomistajan ei tarvitse yksin ratkoa käytännön kysymyksiä, vaan kokonaisuuden voi antaa kokeneiden ammattilaisten hoidettavaksi. Kääpä Forestin kanssa pakurin viljelystä tulee metsänomistajalle kaupallinen sijoitus, jolle on varma ostaja.

Mistä pakurin viljelyssä on kyse?

Pakuria viljellään istuttamalla pakurisientä koivuihin. Tämä tapahtuu poraamalla reikiä runkoihin ja laittamalla sientä sisältäviä puutappeja eli ymppejä reikiin. Tätä kutsutaan ymppäämiseksi. Ympeistä kasvaa kokonaisia pakurikääpiä, jotka irrotetaan sadonkorjuuvaiheessa. Lopuksi pakurikäävät kuivataan, käsitellään ja jatkojalostetaan korkean jalostusasteen vientituotteiksi.

Pakurin viljelyyn soveltuvat koivikot ja sekametsät, joissa on halkaisijaltaan vähintään 10 senttimetriä paksuja koivuja. Tällöin puu on vahvistunut riittävästi ja jaksaa tuottaa pakuria 10-20 vuotta. Ympättäviä koivuja on tyypillisesti 400-1000 kpl hehtaarilla. Pakurin kasvatukseen sopivat hies- ja rauduskoivut sekä epäonnistuneet visakoivikot. Tuottavinta pakurin viljely on hieskoivikoissa.

Täydentävää, korkeaa tuottoa

Pakuria istutetaan niihin puihin, joista ei ole tulossa tukkipuuta. Pakurilla haetaankin tuottoa ilman, että alueella tarvitsee hylätä perinteistä puuntuottoa. 

Samalla pakurin viljelyn tuotto-odotus on perinteistä puuntuotantoa merkittävästi korkeampi. Alkusijoitus arviolta viisinkertaistuu kymmenen vuoden kasvun aikana. Koska menetelmä on uusi, pakurin viljelyyn sisältyy myös kohtuullinen riski. Riskiä voidaan kuitenkin pienentää korkealaatuisille ympeillä ja standardisoiduilla viljelymenetelmillä.

 

koivikko

 

Haluan lisätietoja pakurin viljelystä

Olen kiinnostunut
KÄÄPÄ Forest ostaa pakurisadon.
KÄÄPÄ Forest istuttaa pakurin
Esim. ilmoitathan tässä, mikäli toivot yhteydenottoa puhelimitse toimistoaikojen ulkopuolella (klo. 16-18).
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
By sending a message, you accept our privacy policy practices